A tőkehalmáj olajról

Lefordítattam a Weston A. Price alapítvány engedélyével a tápláló hagyományok témájában a főszerepet játszó halmáj olajak legelterjedtebb fajtája legfontosabb tudnivalóit. Arra még nem találtam biztos választ, hogy Magyarországon miért hívjuk csukamáj olajnak, holott a tőkehal májából állítják elő. Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy régen a csuka mája nagyon nagyra tartott táplálék volt, és feltételezem, hogy mindenhol a népek a helyi halak máját gyűjthették, erjesztették, majd téli nap- és vitaminszegény időkben ezzel az olajjal tartották fenn egészségüket; vagy a nagy táplálékigényes időkben, mint a fogantatás előtt és a várandóság alatt tartották fenn az anyák és babák egészségét. Weston A. Price minden általa felkeresett hagyományosan élő népcsoportban találta a szent ételek fogyasztása szokását: különös figyelmet fordítottak a fogantatás, babavárás és gyermekkori időszakra, az utódoknak így optimális egészséget biztosítva.

Tőkehalmáj olaj - alapvető ismeretek és ajánlások
Szerzők: Sally Fallon és Mary G. Enig, PhD   
2009. február 8.
Fordította Jakabfi Balázs, 2012. tavaszán, a Weston A. Price alapítvány engedélyével

A cikk eredeti angol szövege itt.

A hagyományos európai társadalmakban valamikor közönséges étrendkiegészítőként alkalmazott tőkehalmáj olaj zsíroldékony A- és D-vitamint tartalmaz, amelyekből Dr. Price természeti népek étrendjében a mai modern étrendekben találhatóhoz képest tízszer akkora mennyiséget talált. A tőkehalmáj olaj étrendkiegészítők nők és férfi partnerük számára is elengedhetetlen, már jó néhány hónappal a fogantatás előtt, nőknek a szoptatás ideje alatt is. A növésben lévő gyermekeknek is javára válik a naponta szedett kismértékű adag.
A tőkehalmáj olaj gazdag eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) nevű zsírsavakban is. A szervezet ezeket a zsírsavakat omega-3 linolénsavakból állítja elő. Az EPA fontos összekötő elem a zsírsavak láncolatában, amelynek végeredményei a prosztaglandinok, lokalizált szöveti hormonok, míg a DHA az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez igen fontos. Akik nagy mennyiségben fogyasztottak többszörösen telítetlen olajokat, különösen részben hidrogenizált olajokat, akik bizonyos táplálkozási rendellenességben szenvednek, akiknek hasnyálmirigy-működésük meggyengült, pl. a cukorbetegek, nem biztos, hogy képesek EPA és DHA előállítására, és ezért fontos prosztaglandinok és szükséges zsírok fognak hiányozni az agyukból, ha nem fogyasztanak zsíros halat vagy nem szednek tőkehalmáj olaj táplálék-kiegészítőt.
A tőkehalmáj olajat sötét üvegben kell megvásárolni, majd hűvös, sötét, száraz helyen tárolni. Kérjük, olvassa el az "A-vitamin, D-vitamin és a Tőkehalmáj olaj: néhány tény tisztázása" c. alábbi részt arról, milyen mennyiség ajánlott felnőtteknek és gyermekeknek, valamint mely márkák ajánlhatók. A tőkehalmáj olajat egyszerűen be lehet venni kis mennyiségű vízben vagy friss gyümölcslében elkeverve.

Dr. Price a tőkehalmáj olajat mindig a nagy vitamintartalmú vajolajjal együtt adta, amelyet jó minőségű tavaszi vagy őszi vajból állított elő. Úgy találta, hogy a tőkehalmáj olaj magában viszonylat csekély hatást eredményez, de nagy vitamintartalmú vajolajjal együtt alkalmazva kiváló eredményeket ért el. A vajolaj tartalmazza az általa Activator X-nek nevezett, ma K2-vitaminként ismert anyagot, amely szinergetikusan  együttműködik az A- és D-vitaminnal (ld. Chris Masterjohn cikkét: „On the Trail of the Elusive X Factor: A Sixty-Year Old Mystery Finally Solved”(A megfoghatatlan X-faktor nyomában: egy hatvan éves rejtély megoldása)). Étrendünknek tartalmaznia kellene K-vitamin forrást, pl. jó minőségű, legeltetett tehéntől származó vajat és/vagy nagy vitamintartalmú vajat, szabad tartású állat zsírját, szabad tartású állat tejéből származó sajtot, valamint kacsa- vagy libamájat, a tőkehalmáj olaj mellett.

A-vitamin, D-vitamin és tőkehalmáj olaj: néhány tény tisztázása

Honlapunk számos látogatója ellentmondásokat fedezett fel az A-vitaminról, D-vitaminról és tőkehalmáj-olajról szóló különböző állításokban. Ezek a kérdéses pontok az adagolás és biztonság kérdése körül merültek fel.


A-vitamin adagolás

Kiemeltük, hogy az A-vitamin mérgező voltáról hangoztatott aggodalmak erősen túlzóak. Az étrendkiegészítőkben található szintetikus A-vitami némely formában mérgező lehet mérsékelten magas adagban; a tőkehalmáj olajban, májban és vajzsírban megtalálható természetes, zsíroldékony A-vitamin viszont tízszer akkora adagban is biztonságos, mint amekkora a mérgezést okozó néhány étrendkiegészítőben megtalálható vízoldékony, szilárd és emulgeált A-vitamin-mennyiség. (1) Ezen kívül a tőkehalmáj olajban és szabad tartású állatokból származó vajzsírban található D-vitamin véd az A-vitamin mérgező hatása ellen, és sokkal nagyobb A-vitamin bevitelt tesz lehetővé mérgezés nélkül. (1-3) A szárazföldi emlősök mája nagy A-vitamin tartalmú, de kevés D-vitamint tartalmaz, ezért más, D-vitaminban gazdag élelmiszerrel együtt kell fogyasztani, pl. legeltetett disznókból származó zsírral vagy szalonnával, tojás sárgájával, és zsíros hallal, vagy pedig azokban a hónapokban, amikor az UV-B sugárzás elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállításához.
Általános szabályként a következő, tőkehalmáj olajból származó A-vitamin mennyiségeket ajánljuk más, tápláló étrendben megtalálható gazdag A-vitamin forrást tartalmazó ételek fogyasztása mellett:
 • Gyermekek 3 hónapostól 12 éves korig: Naponta kb. 5000 NE A-vitamint biztosító tőkehalmáj olaj adag, amely megfelel kb. 1 teáskanál normál tőkehalmáj olajnak, illetve ½ teáskanál nagy vitamintartalmú tőkehalmáj olajnak.
 • 12 év feletti gyermekek és felnőttek: Naponta kb. 10 000 NE A-vitamint biztosító, szintfenntartásra alkalmas tőkehalmáj olaj adag, amely megfelel kb. 2 teáskanál normál tőkehalmáj olajnak, illetve 1 teáskanál nagy vitamintartalmú tőkehalmáj olajnak.
 • Várandós és szoptató nők: Naponta kb. 20 000 NE A-vitamint biztosító tőkehalmáj olaj adag, amely megfelel kb. 4 teáskanál normál tőkehalmáj olajnak, illetve 2 teáskanál nagy vitamintartalmú tőkehalmáj olajnak.
Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az ajánlott adagok az Amerikai Egyesült Államokban hivatalosan ajánlott napi mennyiség 2-5-szörösét jelenti gyermekek esetében, 4-szeresét felnőttek és 8-szorosát a várandós nők esetében. A napi ajánlott mennyiség az általános népesség körében végzett tanulmányokon alapul, amelyről jelenleg elfogadott, hogy D-vitamin hiányban szenved. Arról, hogy a várandós nők 30 000 NE mértékű napi A-vitamin adagja nem jelenti a születési rendellenességek nagyobb kockázatát, lásd az A-vitamin és a magzati fejlődés című részt. Ez a cikk az A-vitamin magzati fejlődésben játszott kulcsfontosságú szerepét is tárgyalja. Várandós nők kérdezzék meg egészségügyi tanácsadójukat a tőkehalmáj olaj várandósság ideje alatti szedéséről.
A stressznek kitett és egészségügyi problémát tőkehalmáj olajjal orvosolni kívánó személyek sokkal nagyobb adagban is szedhetnek, akár több héten keresztül is tőkehalmáj olajat, ezek a dózisok akár napi 90 000 NE A-vitamin adagot is jelenthetnek.

D-vitamin adagolás

Az általunk ajánlott tőkehalmáj olaj márkák (lásd alább), a tőkehalmáj olajat a fenti ajánlott adagokban szedve, gyermekeknek 500-1000 NE D-vitamint, felnőtteknek 1000-2000 NE D-vitamint, várandós és szoptató nőknek 2000-4000 NE D-vitamint, a stresszel és betegséggel bajlódóknak 9000-18 000 NE D-vitamint jelentenek.
1997-ben az amerikai orvostudományi intézet élelmiszerért és táplálkozásért felelős tanácsa a D-vitamin napi elfogadható bevett mennyiségének felső határát (TUIL) 2000 NE-ben határozta meg. A korlátot megszabó testület D-vitamint ismerő szakértői azonban tiltakoztak a korlát ellen, számos ismert D-vitamin kutató a korlát felfelé történő módosítására hívott fel. Kísérletek eredménye szerint még az alacsony D-vitamin bevitellel járó téli hónapokban is az ember napi 3000-4000 NE D-vitamint használ el a D-vitamin raktáraiból, sok embernek ennyire van szüksége a vér optimális vitaminszintjének fenntartásához. Ha az ember a nyári napsütésnek tartósan van kitéve közepes tengerszint feletti magasságon, akkor a vérben a D-vitamin mennyisége olyan magasra szökik, amit egyébként csak folyamatos, napi 10 000 NE szedésével lehet elérni, ami azt mutatja, hogy az ember elvileg képes ilyen nagy mennyiségű D-vitamin elviselésére. (4)
Úszómestereknek, és másoknak, akik sokat töltenek a napon, nem szükséges kiegészítő D-vitamint szedni, de szükségük van a megfelelő mennyiségű A-vitaminra. Állatkísérletek azt mutatták, hogy még a kismértékű D-vitamin mennyiség-növekedés is megnöveli a szervezet A-vitamin szükségletét, akár az étrendből származik a D-vitamin, akár UV sugárzás eredményeként jön létre (2,5). Ezért tehát, ha az ember vissza is fogja a tőkehalmáj olaj fogyasztást a nyári hónapokban, azért elegendő zsíros halat, vajzsírt és szabad tartású tyúkoktól származó tojássárgáját kell fogyasztani a megfelelő A-vitamin mennyiség miatt.
A D-vitamin toxicitását az alábbi oldal tárgyalja: http://www.vitamindcouncil.org/vitaminDToxicity.shtml
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ajánlanánk bizonyos személyeknek a D-vitamin szint felmérését. Az ilyen tesztek igen hasznosak lehetnek a D-vitamin szint, valamint a tőkehalmáj olaj és más D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők hatékonyságának megállapításához. A vérsavó optimális D-vitamin szintje a 30-50 ng/ml tartományban van (lásd a téma tárgyalását a [hivatkozás: 2009. tavasz, 24. oldal, „A D-vitamin potenciális veszélyei”] oldalon).

Márka ajánlások

A legtöbb tőkehalmáj olaj készítmény a feldolgozás során elveszti teljes természetes vitamintartalmát. Az eredményként létrejövő termék igen kis mennyiségű A-vitamint tartalmaz, D-vitamint szinte semennyit. Néhány gyártó mesterséges A- és D-vitamint ad hozzá a tisztított tőkehalmáj olajhoz, és a legutóbbi állapot szerint egyetlen gyártó juttatja vissza az olajba a feldolgozás során eltávolított vitaminokat. Szerencsére ma már kapható az Amerikai Egyesült Államokban természetes folyamatokkal előállított, nem hevített, fermentált, nagy vitamintartalmú tőkehalmáj olaj, amelyet szűréses eljárással állítanak elő, és így megtartja természetes vitamintartalmát.
A nagy vitamintartalmú, fermentált tőkehalmáj olajt élelmiszerként hozzák forgalomba, ezért a címkéjén nincs feltüntetve vitaminmennyiség. Számos teszt alapján azonban elmondható, hogy az A-vitamin mennyisége kb. 1900 NE/ml, a D-vitamin mennyisége pedig kb. 390 NE/ml ezekben a készítményekben. Így egy teáskanálnyi nagy vitamintartalmú fermentált tőkehalmáj olaj 9500 NE A-vitamint és 1950 NE D-vitamint tartalmaz, a két vitamin aránya tehát kb. 5:1.
Ezen értékek alapján a nagy vitamintartalmú, fermentált tőkehalmáj olaj adagolása a következő:
 • Gyermekek 3 hónapostól 12 éves korig: 1/2 teáskanál, azaz 2,5 ml, melyben 4650 NE A-vitamin és 975 NE D-vitamin van.
 • 12 év feletti gyermekek és felnőttek: 1 teáskanál, vagy 10 kapszula, melyben 9500 NE A-vitamin és 1950 NE D-vitamin van.
 • Várandós és szoptató nők: 2 teáskanál, vagy 20 kapszula, melyben 19 000 NE A-vitamin és 3900 NE D-vitamin van.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fermentált tőkehalmáj olajban sok olyan segédanyag van, amely elősegíti az A- és D-vitamin szervezetbe való beépülését és felhasználását. Többen jeleztek a nagy vitamintartalmú tőkehalmáj olajat szedők közül ugyanilyen eredményeket a fenti adagok felének szedése után, tehát 3 hónap és 12 év közötti gyermekek esetében ¼ teáskanál vagy 1,25 ml; ½ teáskanál vagy 5 kapszula 12 évnél idősebb gyermekek és felnőttek esetében; illetve 1 teáskanál vagy 10 kapszula várandós és szoptatós nők esetében.
A 2009. tavaszi állás szerint a következő márkájú tőkehalmáj olajakat ajánljuk. A nagy vitamintartalmú, fermentált, természetes hozzáadott vitamint tartalmazó tőkehalmáj olaj források a LEGJOBB kategóriába esnek; a feldolgozott tőkehalmáj olajak szintetikus, megfelelő arányban hozzáadott vitaminnal a JÓ kategóriába esnek. Kevés A- és D-vitamint tartalmazó tőkehalmáj olaj márkákat nem ajánlunk.

Az Amerikai Egyesült Államokban

LEGJOBB (Interneten/csomagküldő szolgálattal beszerezhető):
 • Green Pasture termékek: Blue Ice nagy vitamintartalmú, fermentált tőkehalmáj olaj, (402) 858-4818, greenpasture.org
 • Dr. Ron's Ultra-Pure: Blue Ice nagy vitamintartalmú, fermentált tőkehalmáj olaj, (877) 472-8701, drrons.com
 • Radiant Life: Blue Ice nagy vitamintartalmú, fermentált tőkehalmáj olaj, (888) 593-8333,  4radiantlife.com
 • Natural Health Advocates: Blue Ice nagy vitamintartalmú, fermentált tőkehalmáj olaj, (888) -257-8775, building-health.com
Kiválasztott Green Pasture termékek nálam kaphatók!
A Weston A. Price területi vezetője vagyok Budapesten.
Nagyban vásárolom, hogy Magyarországon könnyebb legyen az olvasóknak hozzájutni: 06 20 467 0320, eva@turinagy.com
JÓ (és boltokban kapható):
 • Carlson soft gel Cod Liver Oil Super 1000 mg-os kapszula
 • NOW dupla erősségű tőkehalmáj kapszula
 • Sonne's Cod Liver Oil
 • Swanson dupla erősségű tőkehalmáj kapszula
 • Twin Labs nem emulgeált, folyékony tőkehalmáj olaj

Frissítések és további információk

Kérjük, olvassa el lejebb, a 2008. decemberben közzétett, tőkehalmáj olaj témájú frissítéseket:

  2008. december, frissítés a tőkehalmáj olaj témához

  PDF
  Print
  E-mail

  Szerző: Sally Fallon   
  2008. november 30.
  Kedves Tagtársak!

  Az utóbbi időszakban megkeresések érkeztek hozzánk számos internetes hírlevéllel kapcsolatban, amelyek a tőkehalmájra előnytelen megjegyzéseket tettek. Mivel a Weston A. Price alapítvány ajánlja a tőkehalmáj olaj, mint tápanyagban gazdag élelmiszer használatát, úgy gondoltuk, tárgyalnunk kell ezeket a megfogalmazott aggályokat, tisztáznunk kell álláspontunkat és be kell mutatnunk a témában összegyűjtött tudományos alapú kutatásokat.
  A tőkehalmáj olajat ért kritikák három fő érv köré csoportosíthatók:
  1. A tőkehalmáj olaj veszélyes mennyiségben tartalmaz dioxinokat és higanyt.
  2. A tőkehalmáj olaj veszélyes mennyiségben tartalmaz A-vitamint.
  3. A tőkehalmáj olajban lévő A-vitamin akadályozza a szervezet D-vitamin asszimilációját.

  Higany és dioxinok a tőkehalmáj olajban

  A tőkehalmáj olaj valószínűleg a legtisztább táplálék az élelmiszerek között. Minden tőkehalmáj olaj átesik egy teljes szűrési folyamaton; ismételt tesztek azt mutatták, hogy a tőkehalmáj olaj higany- és PCB tartalma kimutathatatlan. Lásd a következő cikket a tőkehalmáj olaj feldolgozásáról.
  A higany a modern feldolgozás nélkül sem jelent problémát, mert a higany a hal fehérje részében gyűlik fel, nem az olajban.
  Emellett a tőkehalmáj olajban lévő A-vitamin a legjobb védelmet jelenti a dioxinokkal szemben. Hogy a cikkből idézzünk: „. . . az A-vitamin úgy látszik, egyedi szerepet játszik a dioxinok mérgező hatásával szembeni védelemben, olyan védelmi hatása van, amely más antioxidánsoknak nincs. Az A-vitamin védekezésben betöltött szerepe nagyrészt antioxidáns hatásának tulajdonítható.”

  A-vitamin a tőkehalmáj olajban

  Az az érv, hogy a tőkehalmáj olajban található A-vitamin mérgező, egyszerűen értelmetlen a hagyományos étrendek kontextusában, amelyek igen nagy mennyiségben tartalmaztak A-vitamint a májban, húsokban, tengeri élelemben és a szabad tartású állatok zsírjában. Dr. Price kutatómunkájának kritikus pontja, hogy az egészséges természeti népek étrendje kb. tízszer annyi A-vitamint tartalmaz, mint mai, modern étrendünk. Ezért is ajánljuk a kiváló, A-vitamin tartalmú élelmiszer, a tőkehalmáj olaj fogyasztását.
  Az évek során a Weston A. Price alapítvány kiterjedt bizonyítékokat gyűjtött össze arról, hogy a természetes A-vitamin, amely pl. a tőkehalmáj olajban is megtalálható, nem mérgező, KIVÉVE, ha D-vitamin hiány lép fel. Ezért ajánlunk csak bizonyos márkájú tőkehalmáj olajat. Fontos, hogy ELKERÜLJÜK az A-vitamin tartalomhoz mérten kevés D-vitamint tartalmazó tőkehalmáj olajat. A D- és A-vitamin arányának LEGALÁBB 1:10-hez aránynak kell lennie. Sajnos bizonyos kereskedelemben kapható tőkehalmáj olaj márkák esetében ez az arány MINDÖSSZE 1:100-hoz volt; azaz a D-vitamin túl kevés az A-vitaminhoz képest.
  Az Amerikai Egyesült Államokban az ajánlott napi A-vitamin adag túlságosan alacsony, és ezért elterjedt az A-vitamin hiánybetegség. Különös, hogy éppen a tőkehalmáj olaj egyik legnagyobb kritikusa, aki az amerikai napi ajánlott mennyiségre hivatkozik azt állítva, hogy az A-vitamin mérgező, évekig azon dolgozott, hogy eloszlassa a tévhitet, miszerint a D-vitamin mérgező, és meggyőzze az amerikai kormányzatot, hogy emelje meg a D-vitamin napi ajánlott mennyiségét.

  Az A- és D-vitamin egymásra hatása

  A fent idézett cikkek azt sugallják, hogy az A- és D-vitamin együttműködik, és nem egymás ellen hat; ha nagy mennyiségben szedünk A-vitamint D-vitamin nélkül, akkor valószínűleg kialakulnak a D-vitamin hiány tünetei. Ugyanígy, ha nagy mennyiségben szedünk D-vitamint A-vitamin nélkül, akkor valószínűleg kialakulnak az A-vitamin hiány tünetei.
  A tőkehalmáj olaj kritikusai, úgy tűnik, igen kevéssé értették meg, hogyan működik együtt ez a két vitamin. Az igazsághoz hozzátartozik ugyan, hogy kevés tanulmány készült az A- és D-vitamin egymásra gyakorolt hatásáról, de éppen elég annak bizonyítására, hogy az A- és D-vitamin egymást segítő módon működik együtt. Egy a közelmúltban végzett spanyol kutatás szerint, az A-vitamin szükséges a D-vitamin megkötéséhez és a D-vitamin receptorhelyekhez való engedéséhez. Erről a munkáról egy következő cikkben fogunk beszámolni a Wise Traditions oldalon.
  Még egyszer hangsúlyozni kell, hogy a hagyományos étrendek A- és D-vitamint egyaránt nagy mennyiségben tartalmaztak, és a két vitaminnak milliárdnyi haszna van a szervezet számára. A hagyományos népek étrendjében mindig is bőséggel megtalálható volt az A-, illetve D-vitamin.

  Tőkehalmáj olaj közegészségügyi kezdeményezés

  A század első felében a tőkehalmáj olaj világszerte egy egészségügyi kezdeményezés központjában volt. A szülőket arra ösztönözték orvosok, kormánytisztviselők, tanárok és iskolavezetők, még a lelkészeik is, hogy gyermekeiknek adjanak tőkehalmáj olajat. Amerikában a második világháború előtt született felnőttek jó része kapott tőkehalmáj olajat gyerekként, és ez a gyakorlat magas szintű egészséghez, intelligenciához és fizikai fejlődéshez járult hozzá azon szerencséseknél, akik kaptak belőle. Sok európai országban, főleg a háborús években a gyermekek napi adagot kaptak a tőkehalmáj olajból. Az Egyesült Királyságban például a kormány az 1950-es évek elejéig minden növekedésben lévő gyermeknek kiutalt tőkehalmáj olajat. Vajon mi vezetett ennek a nyilvánvalóan jótékony gyakorlatnak az elmúlásához? A tőkehalmáj olaj élelmiszer; nem szabadalmaztatható, nem hozható létre laboratóriumban; nem hoz milliókat a gyógyszergyáraknak. Ezért természetszerűleg elapadt az érdeklődés eziránt a csodálatos szuperélelmiszer iránt. De ha étrendi szokásainkat az egészségesen tápláló étrend alapjaira helyezzük, akkor a tőkehalmáj olajat is be kell vennünk – az általunk ajánlott tőkehalmáj olaj márkákat – mivel ezek egészséges és természetes formában tartalmazzák modern étrendünkben oly kevéssé jelenlévő tápanyagokat és vitaminokat. További cikkeket fogunk megjelentetni a tőkehalmáj olajjal kapcsolatban a Wise Traditions újabb kiadásaiban, ezért látogasson vissza hozzánk!
  Üdvözlettel:
  Sally Fallon
  elnök

  2008. december, 2. frissítés a tőkehalmáj olaj témához

  PDF
  Print
  E-mail

  Szerző: Sally Fallon   
  2008. december 14.
  Kedves Tagtársak!

  Kénytelenek vagyunk újabb hivatalos közleményt közzétenni a tőkehalmáj olajról a D-vitamin tanács novemberi jelentése nyomán, amely „példátlan figyelmeztetést tartalmaz a tőkehalmáj olaj szedéséről és az abból következő A-vitamin mérgezésről”.
  A figyelmeztetés egy az Annals of Otology, Rhinology and Laryngology c. folyóirat novemberi számában megjelent, „Cod Liver Oil, Vitamin A Toxicity, Frequent Respiratory Infections, and the Vitamin D Deficiency Epidemic” (Tőkehalmáj olaj, A-vitamin toxicitás, gyakori légzőszervi megbetegedések és a D-vitamin-hiány járvány) című, Dr. John Cannell, a D-vitamin tanács elnöke által társszerzőként jegyzett szemlét bemutató beszámolóval együtt jelent meg.

  Nincs bizonyíték arra, hogy az A-vitamin mérgező

  Az írás nagyrészt a D-vitamin különböző betegségek, többek között légúti fertőzések elleni védelemben játszott előnyös szerepét mutatja be. EZ AZ ÍRÁS NEM TARTALMAZ SEMMILYEN INFORMÁCIÓT A TŐKEHALMÁJ OLAJ MÉRGEZŐ VOLTÁRA NÉZVE, sőt, elismeri, hogy az A-vitamin jelentősen csökkentheti az akut alsó légúti fertőzések előfordulását a harmadik országbeli gyermekek esetében.
  A szemle egy része arra tesz kísérletet, hogy megmagyarázza, vajon miért nem csökkentette jelentős mértékben a felső légúti megbetegedések számát egy 2004-ben végrehajtott kutatás, amelynek során 600 - 700 NE D-vitamint és 3500 NE A-vitamint adtak tőkehalmáj olaj és egy multivitamin formájában, amikor az 1930-as években végzett kutatások szerint a tőkehalmáj olaj 30 50 %-kal volt képes csökkenteni az ilyen fertőzések előfordulását. A legutóbbi kommentár szerzői szerint a korábbi kutatások azért lehettek hatékonyabbak, mert a tőkehalmáj olaj az 1930-as években sokkal több D-vitamint tartalmazott.
  Véleményük szerint a modern tőkehalmáj olaj D-vitamin tartalma kisebb, mert a szagtalanítási eljárás során a vitamint eltávolítják, és a gyártók az eredeti tartalomnak csak töredékével javítják fel az olajat. Példaképp a Nordic Naturals által gyártott tőkehalmáj olajat hozták fel, amely a reklám szerint csak „természetben előforduló A- és D-vitamint” tartalmaz, ebben mindössze 3 - 60 NE D-vitamin található teáskanalanként, és mintegy 150 - 12 000-szer annyi A-vitamin.
  Ez a következtetés lényegileg megegyezik a Weston A. Price alapítvány és Chris Masterjohn kutatásai során levont következtetésekkel; folyamatosan hangsúlyoztuk, hogy az A- és D-vitamin együttműködik, és a D-vitamin nélkül az A-vitamin hatástalan, sőt, akár mérgező is lehet. Mi nem ajánljuk a Nordic Naturals normál tőkehalmáj olaját, és semmilyen más tőkehalmáj olaj márkát sem, amelynek kicsi a D-vitamin tartalma. De ebből a 2004-es tanulmányból egyáltalán nem vonható le következtetésként az, hogy a tőkehalmáj olaj A-vitamin tartalma miatt mérgező lenne. Hasonló szemléket össze lehetne állítani az A-vitamin és a tőkehalmáj olaj előnyeiről számos tanulmány, köztük az 1930-as években elvégzettek alapján. Nyilvánvalóan a megoldás az, ha olyan típusú tőkehalmáj olajat szedünk, mint amilyet az 1930-as években szedtek, amelyből a modern feldolgozási technológiák során nem távolították el a D-vitamin legnagyobb részét.
  Lásd a tőkehalmáj olaj márkák ajánlását fentebb ezen az oldalon!

  Az A-vitamin nem gátolja a D-vitamint

  A D-vitamin tanács beszámolója szerint a tőkehalmáj olajban található A-vitamin túl sok, gátolja a D-vitamint azzal, hogy megakadályozza aktív formájának a DNS-hez való kötődését, így megakadályozza a D-vitaminra válaszreakciót mutató gének kifejeződésének szabályozását. Az A- és D-vitamin egyaránt aktív hormonok előanyagai, amelyek a gének kifejeződését szabályozzák. A szervezetben jelen vannak bizonyos enzimek, amelyek ezeket kétlépéses folyamat során alakítják át aktív formájukra: az A-vitamin retinollá alakul, majd aktív retinolsavvá, a D-vitamin pedig kalcidiollá, majd aktív kalcitriollá. A retinolsav és a kalcitriol közvetlen fogyasztása természetellenes lenne, de az A- és D-vitamin együttes fogyasztása, pl. tőkehalmáj olajban, teljesen természetes. Az átalakulásokban résztvevő enzimek felelősek a hihetetlen nagyhatású hormonok termeléséért, ezért igen szabályozottak.
  Hogy a D-vitamin aktiválhassa a célgének kifejeződését, a D-vitamin receptorhoz (VDR) kell kötődnie, majd egyesülnie a retinoid X receptorral (RXR), amelyet az A-vitamin egy különleges formája, a 9-cis retinolsav aktivál. SPANYOL KUTATÓK NEMRÉG KIMUTATTÁK, HOGY A D-VITAMIN CSAK AKKOR KÉPES HATÉKONYAN AKTIVÁLNI A CÉLGÉNEKET, HA PARTNERRECEPTORÁT AZ A-VITAMIN AKTIVÁLJA.
  Az A-VITAMIN HIÁNYA ESETÉN ún. „koreceptorok” kötődnek a VDR/RXR komplexhez és MEGAKADÁLYOZZÁK a D-vitamin működését.
  A 9-cis retinolsav molekuláris biológiája azonban igen összetett, és ez némi zavarhoz vezetett. Az RXR és az azt aktiváló 9-cis retinolsav nemcsak a D-vitamin receptorral társul, hanem a szteroid hormonok, tiroid hormonok receptoraival és a legtöbb más sejtmagreceptorral is. Valójában, ha elegendő 9-cis retinolsav jelen van, az RXR-ek magukkal is társulhatnak. Normál esetben az A-vitaminnak ez a sokoldalú formája csak szükség szerint, kis adagokban vonódik ki az összes all-trans retinolsav nagyobb állományából. Amikor a kutatók nagy mennyiségű 9-cis retinolsavat adnak izolált sejtekhez, az olyan hatással járhat, amilyen hatást a sejtben természetes módon termelődő kisebb mennyiségek nem okoznának.
  A kutatók kimutatták például, hogy a 9-cis retinolsav akadályozza a D-vitamin oszteokalcin termelést stimuláló képességét, amely egy K-vitamintól függő fehérje, amely a csont kristályos mátrixának kialakításában vesz részt. Ez azért lehetséges, mert a túl nagy mennyiségű 9-cis retinolsav az RXR-eket saját magukkal való párosodásra készteti, és így ezek a receptorok a D-vitamin számára nem állnak rendelkezésre. Amikor a kutatók aktivált D-vitaminnal és all-trans-retinolsavval (a sejtben normál esetben ez a 9-cis retinolsav forrása) keltették a sejteket, a két hormon figyelemre méltó együttműködésben stimulálta az oszteokalcin termelést.
  Az A- és D-vitamin közötti interakcióról bővebbet az alábbi cikkekben olvashat:
  A spanyol kutatás, amely taglalja a 9-cis retinolsav szükségességét a D-vitamin receptor működéséhez:

  Az élelmiszergyárak által előállított élelmiszer nem jó A-vitamin forrás.

  A decemberi D-vitamin tanács által kiadott hírlevélben Dr. Cannell továbbra is azt állítja, hogy az előre kialakított A-vitamin fogyasztása természetellenes és a szervezet nagyban szabályozza a zöldségekben található karotinoidok A-vitaminná alakulását, a szükségletek alapján. A karotinoidokat A-vitaminná alakító enzimek karbantartása azonban kevésbé kritikus, hiszen nincs rájuk szükség, ha előre kialakított A-vitamin áll rendelkezésre az étrendben, mint ahogy általában történik. Ezért, mint azok az enzimek, amelyek a növényi olajban található esszenciális zsírsavakat meghosszabbított és telítetlen formájukká alakítják, ezek is a genetikai változatosságtól, az egészségi körülményektől, étrendi és környezeti befolyásoktól függenek.
  Számos tényező akadályozhatja a karotinoidok A-vitaminná alakulását, pl. tiroid problémák, májproblémák, cukorbetegség és a genetika. A csecsemők és kisgyermekek a karotinokat nagyon kis mértékben képesek átalakítani, ha egyáltalán átalakítják azokat.
  Az az állítás, hogy az előre kialakított A-vitamin természetellenes, nevetségesnek tűnik a hagyományos étrendekről szerzett ismereteink alapján. A hagyományos inuit étrendben például a legfőbb energiaforrásban, a fókazsírban Weston Price nagyobb A-vitamin tartalmat talált, mint a tőkehalmáj olajban. A halfej, amely különlegesen gazdag A-vitaminban, a japán étrend egyik alappillére. Sok kultúrában fogyasztanak májat, gyakran nagy mennyiségben is, de a szemle szerzői szerint a máj mérgező. Ezt nehéz lenne megmagyarázni a libamájpástétomot élvező franciáknak, a májat hagymával fogyasztó angoloknak, vagy azon déltengeri szigetlakóknak, akik nagy veszélynek teszik ki magukat a cápamáj beszerzésekor, amely a férfiaknak és nőknek az egészséges gyermekek biztosításához elengedhetetlen. Az igazság az, hogy az előre kialakított A-vitamin sokkal nagyobb mértékben van jelen a hagyományos élelmiszerben, mint a D-vitamin, de a politikailag korrekt táplálkozástudomány ragaszkodik ahhoz a nézethez, miszerint az A-vitamint a karotinok fáradságos átalakításából kell beszereznünk.
  A karotinoidok A-vitaminná alakulásáról bővebbet az alábbi cikkekben olvashat:

  Tőkehalmáj olaj a várandósság alatt

  A folyóiratcikk nem idéz a tőkehalmáj olaj mérgező voltát bemutató tanulmányokat, de Dr. Cannell idéz egy cikket decemberi hírlevelében, amely összefüggésbe hozza a tőkehalmáj olaj szedését a várandósság alatti magas vérnyomás problémákkal. A tanulmányban a tőkehalmáj olajat használók az ilyen olajat nem használóknál kétszer annyi A- és D-vitamint, valamint nyolcszor annyi hosszú láncú omega-3 zsírsavat fogyasztottak. A tanulmány a legszorosabb összefüggést a hosszú láncú omega-3 zsírsavakkal találta, amelyek kisebb kockázatot jelentettek napi 0,1 és 0,9 grammos adag fogyasztásakor és nagyobb kockázatott napi 0,9 gramm feletti adag fogyasztása esetén. A szerzők szerint a magas vérnyomással való összefüggés valószínűleg a többszörösen telítetlen zsírsavak nagy mennyiségű bevitele miatti oxidatív stresszel kapcsolatos lehet.
  A tanulmány összefoglalása itt olvasható: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16487202?
  Az új cikk nem tartalmaz semmi újat, amely a tőkehalmáj olajat gyanúba keverné. Egy jól megfogalmazott érvet tartalmaz, miszerint a D-vitamin fogyasztásnak magasabbnak kellene lenni, és csak a rendkívüli mértékben feldolgozott, modern tőkehalmáj olajakat keveri gyanúba, amelyekben nincs elegendő mennyiség ebből a kritikus tápanyagból. Mi csak olyan, nagy vitamintartalmú tőkehalmáj olajakat ajánlunk, amelyek bőségesen biztosítanak A- és D-vitamint, túlságosan sok telítetlen zsírsav nélkül.

  Tőkehalmáj olaj közegészségügyi kezdeményezés

  Ahogy a tőkehalmáj témájához legutóbb hozzáfűzött anyagunkban rámutattunk, a század első felében a tőkehalmáj olaj világszerte egy egészségügyi kezdeményezés középpontjában volt. A szülőket arra ösztönözték orvosok, kormánytisztviselők, tanárok és iskolavezetők, még a lelkészeik is, hogy gyermekeiknek adjanak tőkehalmáj olajat. Amerikában a második világháború előtt született felnőttek jó része kapott tőkehalmáj olajat gyerekként, és ez a gyakorlat magas szintű egészséghez, intelligenciához és fizikai fejlődéshez járult hozzá azon szerencséseknél, akik kaptak belőle. Sok európai országban, főleg a háborús években, a gyermekek napi adagot kaptak a tőkehalmáj olajból. Az Egyesült Királyságban például a kormány az 1950-es évek elejéig minden növekedésben lévő gyermeknek kiutalt tőkehalmáj olajat.
  Vajon mi vezetett ennek a nyilvánvalóan jótékony gyakorlatnak az elmúlásához? A tőkehalmáj olaj élelmiszer; nem szabadalmaztatható, nem hozható létre laboratóriumban; nem hoz milliókat a gyógyszergyáraknak. Ezért természetszerűleg elapadt az érdeklődés eziránt a csodálatos szuper-élelmiszer iránt. De ha étrendi szokásainkat az egészségesen tápláló étrend alapjaira helyezzük, akkor a tőkehalmáj olajat is be kell vennünk – az általunk ajánlott tőkehalmáj olaj márkákat – mivel ezek egészséges és természetes formában tartalmazzák modern étrendünkben oly kevéssé jelenlévő tápanyagokat és vitaminokat.

  Sally Fallon, elnök
  Weston A. Price Alapítvány

  További olvasnivalók az A- és D-vitaminról itt találhatók:
  Hivatkozások
  1. Myhre, et al., "Water-miscible, emulsified, and solid forms of retinol supplements are more toxic than oil-based preparations," (A vízben elegyedő, emulgeált és szilárd retinol táplálék-kiegészítők mérgezőbbek az olajalapú készítményeknél) Am J Clin Nutr, 78 (2003) 1152-9.
  2. Aburto, et al., "The influence of Vitamin A on the Utilization and Amelioration of Toxicity of Cholecalciferol, 25-Hydroxycholecalciferol, and 1,25-Dihydroxycholecalciferol in Young Broiler Chickens," (Az A-vitamin hatása a Cholecalciferol, 25-Hydroxycholecalciferol, és 1,25-Dihydroxycholecalciferol hasznosítására és mérgezés enyhítésére fiatal broiler csirkéknél) (Poultry Science, 77 (1998) 570-577.
  3. Metz, et al., "The Interaction of Dietary Vitamin A and Vitamin D Related to Skeletal Development in the Turkey Poult," (Az étrendi A-vitamin és D-vitamin interakciója a pulykák csontvázfejlődésére vonatkoztatva) J. Nutr. 115 (1985) 929-935.
  4. Heaney, Robert P., "The Vitamin D requirement in health and disease," (D-vitamin szükséglet egészséges állapotban és betegség során) Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology, 97 (2005) 13-19.
  5. Aburto és Britton, "Effects of Different Levels of Vitamins A and E on the Utilization of Cholecalciferol by Broiler Chickens," (A különböző szintű A- és E-vitamin adagok hatása a Cholecalciferol hasznosítására broiler csirkék esetén) Poultry Science, 77 (1998) 570-577.
  6. Masterjohn, Chris, "Dioxins in Animal Foods: A Case for Vegetarianism," (Dioxinok állati eredetű élelmiszerekben: érv a vegetarianizmus mellett) 2005. október 17.
  A szerzőről
  Sally Fallon MorellSally Fallon Morell a Nourishing Traditions (Tápláló hagyományok) szerzője:A The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats (A politikailag korrekt táplálkozást és étrendi diktátorokat cáfoló szakácskönyv) (Mary G. Enig, PhD szerzőtársaként) című mű egy alapos kutatások alapján készült, gondolatébresztő útmutató a hagyományos ételekhez, a következő döbbenetes üzenettel: Az állati zsírok és a koleszterin nem gonosztevők, hanem az étrend életfontosságú részei, amelyek szükségesek a normál növekedéshez, az agy és az idegrendszer normál működéséhez, a betegségekkel szembeni védekezőképesség kialakításához és az optimális energiaszintek fenntartásához. Újra egyesítette erejét szerzőtársával, Eniggel, amikor megírták az Eat Fat, Lose Fat (Egyél zsírt, veszíts zsírt) című könyvet, majd számos cikket írt az étrend és egészség témájában. Sally a Weston A. Price Alapítvány elnökeként és az A Campaign for Real Milk (Kampány a valódi tejért) mozgalom megalapítójaként is ismert, emellett újságíró, szakács, étkezéskutató, otthonépítő és közösségi aktivista. Négy egészséges gyermeke teljes értékű ételeken nőtt fel, többek között vaj, tejszín, tojás és hús fogyasztásával.
  Mary G. Enig, PhDMary G. Enig, PhD nemzetközi hírű szakértője a lipidek biokémiájának. Számos kutatást végzett Amerikában és Izraelben a transz-zsírsavak összetételével és hatásaival kapcsolatban, és sikeresen támadta azt a kormányzati meggyőződést, hogy az étkezéssel elfogyasztott állati zsiradék rákot és szívbetegséget okoz. A közelmúltban a tudományos világ és a média transzzsírsavak lehetséges hátrányos egészségügyi hatására irányuló figyelme az ő munkáira is ráirányította a figyelmet. Okleveles táplálkozás-szakértő, a táplálkozási szakértők tanúsító testülete tanúsította, hivatásos szakértő tanú, személyi, ipari, kormányzati és állami táplálkozási tanácsadó, számos tudományos kiadvány közreműködő szerkesztője, az amerikai táplálkozástudományi egyetem kutatója, a marylandi táplálkozástudományi egyesület elnöke. Több mint 60 szakcikk és előadás szerzője, népszerű előadó. Dr. Enig jelenleg járulékos AIDS terápia kutatás-fejlesztésén dolgozik, amelyben teljes értékű élelmiszerekből származó teljes, közepes láncú telített zsírsavakat használnak. A Weston A Price Alapítvány elnökhelyettese, és a Wise Traditions (Bölcs hagyományok) tudományos szerkesztője, valamint a Know Your Fats: The Complete Primer for Understanding the Nutrition of Fats, Oils, and Cholesterol (Ismerd meg a zsírokat: Bevezetés a zsírok, olajok és koleszterin táplálékként történő alkalmazásához), című, a Bethesda Press kiadónál 2000. májusában megjelent könyv szerzője. Három egészséges, teljes értékű élelmiszeren, többek között vajon, tejszínen, tojáson és húson felnevelt gyermek anyja.

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése