2011. január 31., hétfő

A babfélék áztatása és sült bab recept

Maradjunk még az összeállítás, a hagyományos táplálkozás jellemzőinek hatodik pontjánál: az enzimgátlókat, tanninokat és a fitinsavat a magokban semlegesíteni kell.
Nem véletlenül nem ajánlja a paleolit diéta a magok fogyasztását, de nem tudják, hogy ezeket az anyagokat a hagyományos kultúrákban gondos előkészületekkel semlegesítik.
A babokban ráadásul nehezen emészthető cukorfélék is vannak, amelyek lebontása már az áztatás alatt elkezdődik. A bab a világ sok pontján számos embert egészségesen táplál és évezredeken keresztül táplált, több helyen a szegény ember húsának is hívják. Teljes gabonával, kevés állati fehérjével és állati zsírral kombinálva ideális költségcsökkentő táplálék.
A hüvelyesek ásványi anyag és B vitamin tartalma magas, omega 3 és omega 6 zsírsavak találhatóak bennük.

Egy recept: sült bab francia módra... vagy Évaanya módra

Eddig egyszer készítettem, de már többször kérte egy barátnőm, aki az első alkalomnál vendégségben volt nálunk, hogy írjam meg neki a receptet. Ezért most erre kerül sor.
Ahogy tudtuk is mindig, de fönt is írom, a babféléket áztatni kell. Régen azt gondoltam, hogy azért, hogy rövidebb legyen a főzési ideje, ami igaz, és persze egy kívánatos mellékhatás.
A bab fajtájától függően legalább 12 órát, de a nagy szemű fajtákat legalább 24 órát áztatjuk. Lehet ez több is, ázhat három napig is. Minél hosszabban, annál jobb... jó, lehet, hogy a fél év azért túlzás lenne (nem is olyan elrugaszkodott gondolat, a miso, ami erjesztett babpép, egy, de több évig is erjedhet). Közben, ha megfordulunk a konyhában, cseréljük le a vizét, van ahol azt főzés közben is cserélik. De most nem főzzük, hanem sült babot készítünk. Sally Fallon receptje egy pohár olívaolajba keveri a babot, de én már csak zsírt használok főzésre. (Nemrég olvastam, hogy mégsem olyan jó ötlet az olívaolajat hevíteni, még akkor sem, ha az extra szűz és bio. Amíg nem járok ennek mélyebben utána, inkább nem hevítem.) Megy bele sűrített paradicsom, négy fokhagymagerezd (amit én 8-ra növeltem és héjában hagyok, hogy megmaradjon antibiotikus hatása), kakukkfű, finomra vágott hagyma (amit elhagytam, mert gyerekeim sajnos nem szeretik a sült hagymát). 150 fokon 6 órán keresztül kell sütni. Paradicsom helyett paprikakrémet használtam, amit egy kedves baráti házaspártól kaptuk, ezért nem sóztam meg külön, mert az nagyon sós. Tegnap is készültem francia módú sült babot készíteni, de gondoltam egyet, és hozzátettem egy mangalica combot. A mangalica zsírral, paprikával, mangalica combbal, héjas fokhagymával, hiányzó hagymával már lehet, hogy ez nem francia recept, hanem Evaanya receptje. :-). A comb miatt magasabb hőfokon sütöttem, és csak két és fél órát. Nem tudom, lehet, hogy jó lett volna a 150 fok is, majd legközelebb kipróbálom. Hát mit mondjak, nagyon finom lett. Ja, egy kis csontlé is ment alá, de ha bőven adunk hozzá zsírt, az nem kell. Az eredeti francia recept sem tesz alá semmi féle levet. Kevergetni kell közben!
Soha nem voltam babrajongó, de sülve egészen más!

A szöveget Dénes Ágnes lektorálta, köszönöm Ági!

6 megjegyzés:

  1. szia Éva!

    a bab áztatásáról. én is áztatom, és főzés közben is cserélem a vizet rajta. pont tegnap főztem bablevest. először csak tiszta vízben, aztán mikor felforrt, lecseréltem, mégegyszer felforraltam, és utána tettem csak hozzá a leveshez. így alig volt érezhető a puffasztó hatása.

    a sült bab recepted lesz a következő, amit ki fogok próbálni. én eddig csak sima hagymás babot készítettem (szalonnát pirítasz, bele hagyma, és a főtt bab, fűszerek), de ezt a családból csak én szeretem. hátha a Te félédet megeszik a többiek is. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szervusz Emma!
    Örülök, hogy írtál! Jó, akkor majd én is így főzöm, ha főzni fogok babot. Éppen ázik egy adag, de talán erjesztett babpaszta lesz belőle, majd leírom, ha kipróbáltam!
    Kíváncsi vagyok, hogy szereti-e családod sülten, szigorúan csak zsírban ajánlom, bőségesen legyen rajta, hogy ne süljön oda. Sally Fallon, a recept szerzője olívaolajat ír, de ahogy említettem, nem biztos, hogy jó azzal sütni-főzni. Vigyázni kell a többszörösen telítetlen zsiradékkal, hamar és könnyen avasodik, ami nagyon gáz az emberi szervezet számára. Többnyire egyszeresen telítetlen van az olívaolajban, de olvastam, hogy így is könnyen avasodik.

    VálaszTörlés
  4. Szia Éva!

    most készítem a sült babot. én kicsit előfőzöm, majd írom, hogy ízlett a családnak.

    a fokhagymát ha héjastul teszed bele, hogyan eszitek meg?

    olivaolajat én sem hevíteném, mert rákkeltő lesz az elégett kis szerves részecskék miatt. meg amúgy is. babhoz inkább a mangalicazsír dukál, esetleg pirított szalonnakocka. :) (nesze neked vega élet. :D)

    nekem olivaolaj még nem avasodott meg soha.

    nagyon kiváncsi vagyok, milyen lesz a bab. :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mira!
    Miért főzöd elő? Pont attól lesz pépes, amit többen, pld. én, pont nem szeretek. A fokhagymát ki lehet könnyen nyomni a héjából az ujjakkal, vagy kicuppantod, majd kiköpöd a héját. Bocs, talán nem hangzik szalonképesnek, de nagyon finom :-)

    VálaszTörlés
  6. na, leírom a tapasztalatokat. :)
    nem lett pépes, sőt, egy kicsit kemény maradt! igaz, nem volt ideje sokáig sülni, mert éhes volt a család! de nagyon finom lett!!! az is igaz, hogy így viszont eléggé puffasztott. ezen még lehet kisérletezni.
    köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés