2011. január 25., kedd

Akkor miből is áll a hagyományos táplálkozás?

A Weston A. Price alapítvány honlapján annyi információ van, hogy nem is tudjuk, mivel kezdjük. Emlékszem, 8 évvel ezelőtt azt olvastam, hogy az amerikai emberek étrendjéből az iparosodás során eltűnt a valódi csontleves és a vaj, helyettük bekerültek a növényi olajok. Azzal, hogy Price a gyerekeknek csontlevet, vajat, és csukamáj olajat ajánlott, sikeresen kezelte a rossz fogaikat és egészségüket.

Évekig én ezzel elégedett voltam, a budapesti biopiacról nyers tejet, nyers vajat és csontokat hordtam haza. Megfőztem az egy heti nagy adag csontlevet, amivel azon a héten minden levest és köretet készítettem. Mangalica zsírral sütök-főzök azóta is, növényi olajat az olívaolajon kívül nem használok.

Hirdetésen keresztül találtam egy anyatársra, aki a kontinuum elvet ismerte és élte, és rajta keresztül jutottam el Price kutatásaihoz. Biztos nem véletlen, hogy ezt az utat is a kötődő nevelés révén fedeztem fel, mert ez is a kapcsolatról szól.

Egy évvel ezelőtt végre megrendeltem Sally Fallon Morell "Nourishing Traditions" c. könyvét, és Weston A. Price eredeti művét is, amelyek azóta is kísérik lelkes anyai-háziasszonyi létemet, amellett, hogy az élelmiszeriparon és azzal összefüggő politikán nap, mint nap felháborodom.

Jó csukamájolajat biztos forrásból csak úgy fél éve fogyasztunk. Előtte innen-onnan vettem gyógyszertárakból, ami biztos nem volt a legjobb, de azért túl sok rosszat nem tehettem vele. Most már lassan mondhatom azt is, hogy van, amikor szeretem. :-)

Különben kutatások azt mutatják, hogy az ételpreferenciáink nagyrészt tanultak. Ezt most mellékesen írom, de tanulságos. Remélem, majd megtalálom e kijelentés forrását is, hogy hiteles is legyek.

A legjobb, ha itt leírom a fent említett alapítvány információs brosúrájának egy kivonatát. Az eredeti itt található angol nyelven: http://www.westonaprice.org/abcs-of-nutrition/475-principles-of-healthy-diets.html

 A hagyományos táplálkozás jellemzői

1. A hagyományos életmódot folytató, nem iparosodott társadalmak tagjaiként élő személyek étrendjében nem szerepelnek finomított, denaturalizált élelmiszerek vagy alapanyagok, úgy mint fehér cukor vagy magas fruktóz tartalmú sűrített kukoricakivonat, fehérliszt, konzervételek, pasztörizált, homogenizált, lefölözött, ill. csökkentett zsírtartalmú tej, finomított, ill. keményített növényi olajak, fehérjeporok, szintetikus vitaminok, ill. mérgező adalék- és színezékanyagok.

2. Minden hagyományos kultúra tagjai fogyasztanak állati eredetű termékeket, mint halat és egyéb tengeri élőlényeket; szárazföldi és vízi madarakat és emlős állatokat; tojást; tejet és tejtermékeket; hüllőket; rovarokat. Az egész állatot elfogyasztják - izmot, húst, belsőségeket, csontokat és zsírt. A belsőségeket és a zsírt előnyben részesítik.

3. Az egészséges, nem iparosodott társadalmak lakosságának étrendje ásványokban és vízben oldódó vitaminokban legalább NÉGYSZER, a zsírban oldódó, állati eredetű zsiradékokból származó vitaminokban (A vitamin, D vitamin, és K2 vitamin - amit Price akkor X aktívátornak nevezett) pedig TÍZSZER gazdagabb, mint az átlag amerikai étrend.

4. Minden hagyományos kultúra tagjai az állati eredetű ételeik egy részét főzve, valamennyi részét azonban nyersen is fogyasztották.

5. A hagyományos táplálkozás enzimekben és jótékony baktériumokban gazdag, amelyek tejsaverjesztésű zöldségekben, gyümölcsökben, italokban, tejtermékekben és fűszerpasztákban, valamint nyers húsokban, nyers tejben és nyers mézben találhatóak.

6.  A hüvelyeseket, magvakat, gabona- valamint dióféleségeket puhítják, csíráztatják, fermentálják, vagy kovásszal kelesztik, annak érdekében, hogy ezen élelmiszerekben természetesen előforduló káros anyagokat úgy, mint enzimgátlókat, tanninokat valamint fitinsavat semlegesítsék.

7. Miközben a hagyományos étrend kalóriaértékének zsírkomponense 30% és 80% között mozog, azon, többszörösen telítetlen olajok részaránya, melyek a gabona- valamint dióféleségekben, halban, állati eredetű zsírokban valamint zöldségféleségekben természetes formában találhatók meg,  mindösszesen 4%-ot tesz ki. A zsírkalória egyensúlya telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll össze.

8. A hagyományos étrend az omega 6 valamint az omega 3 zsírsavakat egyenlő mértékben tartalmazza.

9. Minden hagyományos étrend tartalmaz bizonyos mennyiségű sót.

10. Minden hagyományos életmódot folytató kultúra tagjai hasznosítják az állati csontokat, többnyire zselatinban gazdag csontfőzetek - azaz kocsonya - formájában.

11. A különféle tradicionális életmódot folytató kultúrák mindegyikében, a jövőbeni generációk egészségének megőrzése érdekében különös intézkedésre kerül sor: a jövőbeni szülők, terhes nők valamint növésben lévő gyerekek szakrális ételeket fogyasztanak, amelyek mindig állati eredetű tápanyagokban gazdag ételek. A gyermekek születése között megfelelő időt hagynak. A helyes táplálkozási szokásokat a következő nemzedék részére tudatosan adják tovább.

Fordította Vass Péter (zoldvakond.org), átdolgozta Turi Nagy Éva és Dénes Ágnes

12 megjegyzés:

  1. A megbizhato csukamajolaj forras engem is erdekelne.

    VálaszTörlés
  2. http://www.greenpasture.org/
    Ők készítik.
    http://www.naturalfoodfinder.co.uk/
    Itt szoktam rendelni, de náluk most elfogyott.
    http://www.red23.co.uk/
    Itt rendeltem utoljára, de már egy ideje volt, még nem érkezett meg :-(

    VálaszTörlés
  3. érdekesek ezek a dolgok. én egyelőre kisérletező időszakomban vagyok, de pl ami biztos, hogy a húst nem bírom, vagy csak nagyon kis mennyiségben. ezért én most eléggé a vega receptekre álltam rá. azért a családom eszik húst. :) de szeretném, ha tavasztól saját tyúkjaink lennének, ne a bolti hormonkezelt, begyógyszerezett húst együk. talán azt már én is bírni fogom.

    VálaszTörlés
  4. Nem is a hús a lényeg, hanem az állati zsírok. Meg a belsőségek, amelyeket a hagyományos műveltségű emberek, akiket Price vizsgált, nagyobbra tartották, mint a színhúst. Ha nem kellett táplálékban nélkülözni, akkor a színhúst a kutyáknak adták. Mindenhol, ahol Price járt, csontleveket is főztek, ami kalciumban gazdag, és ha olyanból főzöd, zselatinban is. Ez fontos a bélfalak épségére, de sok másra is.
    Különben, ami meg fontos, talán nem hangoztatom eléggé: mindig csak a bióról beszélek, nem a gyári tömegtartásról! Állati termékeknél talán még fontosabb, hogy bio legyen, mint a zöldségnél, gyümölcsnél. Teljesen más termékről van szó, ha túltenyésztett, hormon-kezelt, ilyen-olyan táppal táplált állattól származik, bármi is legyen az, tej, tejtermék, hús vagy más vágott állati termék.

    VálaszTörlés
  5. Szia!


    Azt szertném kérdezni, hol vásárolsz tejtermékeket(pl. házi vajat), illetve egyéb főbb termékekeket?
    Ha erről tudnál küldeni egy rövid listát(blog bejegyzés, komment, email), az nagyon jó lenne.

    Küldök 2 linket ami talán segíthet a vásárlásnál:
    Só Erdélyből:
    http://www.biovetomag.hupont.hu/11/adalek-mentes-so

    Tőkehalmáj olaj:
    http://www.hollandandbarrett.hu/termekek/halolajak/tokehalmaj-olaj-extra-eros

    Üdv,
    Sef Dani

    Email.: sefdeni@gmail.com

    VálaszTörlés
  6. Kedves Dani!
    Örülök, hogy idetaláltál, megkérdezhetem, hogy hogyan? Az biovetomag.hupont.hu a Tiéd?? A sóról is akartam már írni, mi egy budakeszi családtól szerzünk dési adalékmentes sót! Jó tudni, hogy van más forrás is!

    Egy hagyományos halolajat én is készülök forgalmazni, már rendelhető is tőlem, a Greenpasture terméke, ami nem szintetikus vitaminokat tartalmaz, hanem az eredetieket.

    Vajat, tejterméket... ez a nagy kérdés! Mi a biopiacról szerezzük be, a Virágoskúti biogazdaságét. Ami sajnos "csak" bio, ami még nem azt jelenti, hogy "túlzott gabonával etetés" mentes is. A legjobb lenne helyben megkeresni azokat a gazdákat, akik kizárólag legelőn tartják az állatokat, vagy ha az kiszáradt, vagy nagy hó van, csak jó minőségű szénát adnak, és csak nagyon kicsi százalékban, max. 0,5%-ban gabonát vagy más tápot. De a virágoskúti legalább magyar tarka teje, és van bivaly tejük is.
    A Holstein Fries teje kerülendő, túltenyésztett állat, amely teje már nem az igazi, akkor is, ha bio minőségű.

    Szerintem még néhány év, amíg fejlődik Magyarországon egy Weston Price társaság (talán körém... de kell nekem a segítség!), és amíg lesz egy ilyen lista... Te hol vagy, segítesz?

    :-)

    Üdvözöllek: Éva

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Engem èrdekel a hal olaj. Esetleg tudnál árat is írni ès a kiszerelès is èrdekel. Talán a gyerekeken tesztelt is megtalálható Nálad?
    A sóval kapcsolatos: jodos vagy jod nèlkül, tengeri v. Hagyományos? Mi a vèlemènyed a bíró boltokban kapható bío soról?
    Köszönöm,
    Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla!
      9800 es 10900 kozott mozog a 239ml-es uvegbe szerelt Blue Ice erjesztett halolaj. Nalam van a sima, ami az olcsobb, van rajamaj olaj, az ugyanannyi, es van a vajolajjal kevert, ami dragabb. Melyik a gyerekeken tesztelt??? Mi mindegyikbol adunk a gyerekeknek is, a nagyobbik lanyom tobb ev utan is meg mindig "fujolja" nagyon, neki most adjuk a kapszulas valtozatot, amibol szinten van nekem mindegyik fajta. Az dragabb, de most nincs fejemben az ara, es nem vagyok otthon es nincs itt a gepem se, nem tudom megnezni. Majd 27-e utan.
      A sorol kulon is akartam mar irni. Roviden a legfontosabb, hogy ne legyenek belole kimosva az asvanyi anyagok. Mi erdelyi kosot veszunk, amiben semmi adalekanyag nincs benne, ezt Toth Noratol szerezzuk be, Budakeszirol, 5kg-s kiszerelesben. A jodozassal nincs gond, csak azzal, hogy a kimosott sokhoz van adagolva. Igy lehetnek karos hatasai, de nem a jod miatt, hanem azert, mert kimosott. A jodot kulonben mi potoljuk, Lugol oldat formaban, rendkivul fontos anyag. Bio sorol nem hallottam, az milyen? Tudsz kuldeni linket? (Bocsanat, itt ekezetek nelkul tudok csak irni). ORulok, hogy jelentkeztel, remelem tudtam segiteni.

      Törlés
    2. Szia Èva!

      Esetleg kaphatnèk egy mail címet ahova írhatók? Már harmadjára próbálkozom és mindig törlödik mèg mielőtt elküldenèm.
      Szóval: greenpasture.org- ön olvastam, h három izesítèsben most gyerekeken is teszteltek. Ezek szerint az összes alkalmas gyerekeknek is.
      Te melyiket ajánlanád? 7 èves lányomat kell rávenni, h szedje.
      Mi aug. Vègèig vagyunk Mo- ön, ha 27_èn postáznál nem tudom, h megèrkezne e. Esetleg tudnád Ausztriába is postázni( ott èlünk)?
      Ami a sót illeti, az amazon.de-én ha beütött a keresőbe, h Bio só tôbb oldal nyit is kihoz. Sajnos èn most elèg tanácstalan vagyok só ügyben. Ezt a Lugol oldalt öt, hogyan kell szedni?
      Üdvôzlettel,
      Csenge

      Törlés
  8. Szia,

    Mèg annyit szeretnèk hozzáfűzni elöző sorokhóz , h esetleg nem e forgalmazól jó minösègű omega 3- át is, vagy ismersz e ilyet?
    A só ügyben nem jutottam előbbre, elèg tanácstalan vagyok. Az interneten nem találom a Te forrásodat sajnos nem találom a neten, esetleg tudnál küldeni egy elèrhetősèget?
    Èn a családommal hamarosan elkezdjûk a GAP diètát ès igyekszem addigra minèl felkèszültebb lenni.
    Nagyon köszönöm a segítsèget meg, h vezetés ezt a blogot.
    Csilla

    VálaszTörlés
  9. Kedves Csilla vagy Csenge!

    Nagyon sietek most, eva@turinagy.com a címem, 06 20 4670320 a szamom, Tóth Nóra elérhetőségét oda tudom adni, ha pld. írsz sms-t. A Blue Ice kiváló Omega 3 forrás is. Dr. Brownstein írt könyvet a jódról, de a sóról is: http://iodine4health.com/special/nutrients/salt/brownstein_salt.htm. Ez a iodine4health egy kiváló honlap, minden infó megtalálható rajta.
    Jövő héttől nyugisabb az élet, akkor beszélhetünk is, érdekel, hogyan találtál a GAPS-re, miért kezdtek bele, jó lenne, ha arról is blogolna valaki ;-)
    Szeretettel: Éva

    VálaszTörlés