2012. október 20., szombat

Csontlé recept

Megírom akkor végre a receptet. Azt találtam ki, hogy olyan recepteket írok, ahogyan én is főzök: egy jó adag kreativitással, odaadással és praktikussággal. Nálam nem fog találni mennyiségeket, ha nem olyan nagyon kellős, a gyerekeim nyelvén írva :-).

Egy zsák csontot vegyen, vagy kapjon, olyanféle zsáknyi mennyiséget, amibe manapság mindent pakolnak a piacon, áruházakban... ott is van többféle méret, de a lényeg, hogy tegye tele a fazekát csonttal, azt is olyant, amilyenje van, a legnagyobba. Előnyös a cserépfazék, mert abban aztán tényleg élmény főzni és benne főttet megenni is. Ha marhacsontot vagy sertés csontot kapott, de én csak a legeltetett állattól származót ajánlom, akkor azt a sütőben meg is lehet még főzés előtt sütni, ugyanabban a fazékban, mert az aztán jó ízt ad a levesnek. De ha nincs is idő vagy kedve vagy lehetősége az előre sütéshez, akkor is jó és egészséges lesz a belőle főtt csontlé.
Lepje el vízzel, ha van tisztított vízzel, és adjon bele egy kis ecetet, lehetőleg biológiai ecetet, szóval igazi ecetet. Csak egy kis löttyintést, de ezáltal jobban kiválik belőle a kalcium.
Most jöhet a már nem olyan nagyon szép zöldség: 2 szál sárgarépa, egy szál fehér répa, zeller, esetleg egy fél fej kelkáposzta, hagyma, esetleg egy egész fej vagy több gerezd fokhagyma. A fokhagyma maradjon a héjában, állítólag így megmarad az antibiotikus hatása. Főzés után ki lehet nyomni, és a vajas kenyérre kenni. Nagyon finom.
Ha nincs kicsit fonnyadt zöldség, mehet bele a szép is, de azt talán inkább utána, a csontléből főtt levesbe érdemes tenni, mert azt érdemes megenni. Az a zöldség, amivel együtt főttek a csontok, a hosszú főzési idő miatt már nem nagyon ízletes. Persze tegyen kedve szerint, nyugodtan el is lehet fogyasztani.
Ha nincsen semmi zöldség otthon, lehet minden nélkül is kifőzni a csontokat.
Lassú tűzön a mangalicát egy fél napot, a marhát egy teljes napot főzzük. Aztán többször is lehet kifőzni, én kétszer vagy háromszor szoktam.
A tyúklevest is így szokták, legalább 2-3 órát érdemes lassú tűzön, de lehet 6 órát is nyugodtan. Van, aki a sült állat lerágott csontjait főzi ki. Ez ajánlatos a halnál is. Lesz még finom csirke vagy halászlé úgy is, ha megettük a csirke vagy hal húsát.
A lassú tűzön főző léről időnként leszedjük a habot.
Amikor megvan, én le szoktam szűrni, szitán és rongyon át, mert nem szeretem a benne úszó valamiket, gyerekeim is kényesek ezekre. De ezt sem kell, ha rendesen leszedtük mindig a habot, talán tiszta is marad a lé.
Ezzel a lével bármit főzök, és csak itt sózom meg bőven finomítatlan sóval, különféle fűszerekkel: sokféle leveseket, köretet, tésztát (amit nagyon ritkán eszünk, mert ahogy régen is, ez igazán ünnepi köret), a leszűrt léből majd még leves is lesz. Ha édeset főzök a léből, akkor olyant használok, amiben nem főtt zöldség. De az édeshez is teszek valamennyi sót.
A csontlé néhány napig eláll a hűtőben, ha több van, mint amennyit el tudunk fogyasztani, tegyük a fagyasztóba. Így mindig van kéznél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése