2011. február 21., hétfő

Sütési idő

Szombaton találkoztam Á. Andival, aki elmondta, hogy örömmel olvassa blogomat, és a sütési időhöz szeretne hozzászólni. A sült babnál ugye Sally Fallon 6 órát ír, amit én kis túlzásnak tartottam. Én 3 órát sütöttem, és úgy is jó volt.
De felbuzdulva Andi megjegyzésén, tegnap a kakas 5 órát volt a sütőben 150 fokon, és nagyon finom lett. Eddig én a húsokat rendkívül magas hőfokon másfél órát sütöttem.
Kifejezetten örülök, hogy Andi erre rávezetett, régi álmom a kis lángon való sütés-főzés. Még anyaságom előtt hallottam a „slow food” mozgalomról, ami már akkor elnyerte tetszésemet, mint a „fast food” ellenmozgalma. Később nem követtem tovább.
Most látom, hogy egy világot átszövő alapítvány, amely a fenntartható mezőgazdaságot, a régi hagyományos módon elkészített ételeket és a közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolatot kívánja támogatni (www.slowfood.com). Örülök, hogy sokan gondolják úgy, hogy fontos a kapcsolat az emberek között, és a kapcsolat az emberek és táplálékuk között!
Andi férje nagymamája is mindig nagyon pici lángon sütött. Biztos nem e mozgalom követője volt, hanem bölcs háziasszony :-).
Andi, ha ezt olvasod, kérlek, írd meg, hogy pontosan hogyan mondtad, mennyi ideig sütötte különböző étkeit, szombaton nagyon hangos volt a zene, nem minden szavadat értettem! Ezerszer köszönöm!

Dénes Áginak köszönet, hogy átolvasta ezt, és javított rajta!

4 megjegyzés:

  1. Szia Éva!
    Örülök, hogy találkoztunk, és a hangzavarban tudtunk pár szót váltani. Sajnos Kolos magymamájával már nem találkoztam, és Kolos sem emlékszik konkrét időtartamokra (kezdő egyetemista volt, mikor meghalt a nagymamája - akkoriban nem érdekelte ez annyira), csak arra, hogy a mama mindent a legalacsonyabb tűzön, és sokáig sütött. és hogy mennyei finom volt.
    Nagyon régen olvasgattam a bűvös szakács blogot, és ott volt szó a konfitálásról.
    http://buvosszakacs.blog.hu/2007/10/08/libabefott
    http://buvosszakacs.blog.hu/2007/10/06/konfitalas_confit_zsiradekban_abalt_hus_
    azonnal beugrott a nagymama módszere, azaz lehet húst nagyon alacsony hőfokon sokáig sütve finomat készíteni.
    Azóta merem én is elkövetni a lassú sütést.
    Sok puszi, jössz te is húshagyó keddre? (az már válogatott társaság lesz, nem ennyire gáz, mint a bálon...)
    ÁAndi

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Andi!
    Köszi válaszod, és ezt a remek linket! Nem csak a recept jó, hanem annak is örülök, hogy írnak arról, hogy nem igaz, hogy az állati zsírok érelmeszesedést okoznak.
    Na, és ezt a konfitlálást is ki akarom próbálni!
    Nem gondoltunk arra, hogy jöhetnénk mi is a gyerekekkel, mivel hogy Zoli az egyik óvodából indul, ahol tanít... de meggondolom még!
    Puszi!
    Éva

    VálaszTörlés
  3. A bűvös szakács nagyon jó, kár, hogy 2007-ben olvastam csak rendszeresen. Ők vették át most a Magyar konyha c. magazin szerkesztését!
    Most egy tizensok családos kat. közösség bulija lesz, sok, de jobbára kis gyerekkel este 6-8 között. szertintem ugy 10-12 csaád el is jön majd. És lelkes a társaság, örültek az ötletnek. p. áandi

    VálaszTörlés
  4. nahát, én is pont a napokban jöttem rá erre a nagy igazságra! :) és most itt is olvasom. :) kacsát sütöttem, több, mint 3 órán keresztül 150 fokon, és olyan omlós lett, hogy mindenki elájult tőle! :) Én az egyik Stahl magazinban olvastam ezt.

    VálaszTörlés